Boot poetsen

Boot poetsen

Als we de Gelcoat in topconditie willen houden moeten we het Jacht of de Boot ieder jaar poetsen. Door goed en jaarlijks onderhoud van de gelcoat dmv machinaal poetsen behoud u de hoogste graad in glans. Nog teveel mensen denken dat je de Gelcoat wegschuurt als je polijst. maar dat is niet zo. Gelcoat varieert van 2 tot 4 mm dik terwijl een gespoten stalen jacht ook word gepolijst en waarvan die laagdikte vaak veel minder is dan 1 mm.

Als we het over het onderhoud van de gelcoat hebben gaan we eerst kijken of er geen verkleuringen
op de romp aanwezig zijn. zo ja dan worden eerst de verkleuringen behandeld met een daarvoor bestemd ontkleuringsmiddel. Hierna nemen we de poetsmachine ter hande om vervolgens het oppervlak van de boot machinaal te gaan poetsen in vaktermen heet dat polijsten.

Maar waarom polijsten/poetsen we de boot eigenlijk? In onze ervaring word een schip die niet gepolijst
word ieder seizoen doffer en doffer. Op de lange termijn zal de gelcoat door blootstelling aan zon
water, zout en stof steeds verder teruglopen en kan uiteindelijk door al deze aanvallen  alleen
maar minder en minder worden. De laatste fase hierin zijn haarscheuren en stukken polyester
die door een toevallige stoot tegen de kade wegspringen van de stootrand van de boot. Deze moeten later weer gevuld worden met gelcoat en blijven bijna altijd zichtbaar omdat het vrij moeilijk is de juiste kleur aan te maken. Dit komt omdat iedere gelcoat door invloed van UV licht iets verkleurt ( is onze ervaring ).

Het is dus aan te raden de gelcoat fris te houden dmv polijstwerk/poetswerk. Zie het als zonnebrandcreme. Als je je insmeert weerkaats je de meeste zonnestralen omdat je huid glimt, een matte huid verbrand sneller en zal sneller bruin dus bij de gelcoat geeliger worden. De zon versnelt namelijk het uithardings proces van gelcoat die uiteindelijk tot een punt van knappen komt door slecht onderhoud. Boatcleaners zoekt nog steeds naar booteigenaren met vergelijkbare doffe gelcoats die een opfris beurt kunnen gebruiken. Ook kan er gekozen worden voor een combinatie van polijsten en gelcoat reparatie.